Detail kurzu

Popis kurzu

Začínáme distančním vyučováním přes internet

  • Pokračujete praxí, nácviky v salonu
  • Využijte čas Covid-19 na studium
  • Následně můžete začít pracovat v oblasti :)

V základním rekvalifikačním kurzu Poradce pro výživu, který je akreditován Ministerstvem školství dle vyhlášky č. 176/2009 Sb., klademe velký důraz na to, aby účastníci kurzu porozuměli tomu, jak naše tělo pracuje a co jej ovlivňuje. Dozvíte se, jak je činnost těla ovlivněna nejen složením, množstvím a kvalitou potravin, ale i životním stylem, tj. mírou stresu, kvalitou spánku a životními návyky. V kurzu se budeme věnovat i tomu, jak se potraviny vyrábí a zpracovávají a jak tyto technologické postupy ovlivňují kvalitu konečného výrobku, množství živin v něm obsažených a jeho nutriční hodnotu. Naučíte se orientovat v údajích uváděných na etiketách výrobků a vybírat kvalitní a nutričně bohaté potraviny. Budeme se věnovat i různým výživovým stylům, porovnáme jejich přednosti a nedostatky a naučíme se navrhnout ideální řešení pro různé skupiny klientů (děti, mládež, sportovci, lidé v aktivním věku, ženy v přechodu, senioři).

Obsah kurzu

Úvod do výživy člověka Historie výživy v průběhu vývoje lidstva, vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života Základy biochemie Základní pojmy a terminologie v oblasti výživy: sacharidy, cukry, vláknina, bílkoviny, tuky, vitaminy a stopové prvky, minerální látky, jejich doporučený příjem, navržení individuálního příjmu, jejich obsah v potravinách, metabolismus živin Fyziologie Funkce a stavba vnitřních orgánů, trávení a vstřebávání jednotlivých živin, fungování našeho těla z hlediska trávení, fyziologie trávicí soustavy Technologie potravin Jak se potraviny vyrábějí, zpracovávají a co se do nich přidává. Odhad výživové hodnoty jednotlivých potravin, odhad obsahu jednotlivých živin. Cereálie a výrobky z nich, luštěniny, okopaniny, zpracování masa a masných výrobků, mlékárenské technologie (zpracování mléka, výroba mléčných výrobků, sýrů, másla), technologie tuků (suroviny, rafinace), nové typy potravin – biopotraviny, geneticky modifikované potraviny. Bezpečnost a značení potravin Úprava potravin a příprava pokrmů, správná hygienická manipulace s potravinami, uchování potravin, chemické látky v potravinách – cizorodé látky, aditiva, kontaminanty), značení potravin Základy výživy člověka Výživové dávky a doporučení u různých skupin obyvatelstva a individuální nutriční potřeby a doporučení. Praxe – nácvik navržení stravovacích a pohybových plánů. Zásady racionální výživy. Specifika výživy některých subpopulací Výživa těhotných a kojících žen a dětí do 6-ti let, výživa ve stáří, sportovní výživa. Praxe – nácvik navržení jídelníčků. Doplňky stravy Přehled, formy, doporučení pro jednotlivé cílové skupiny. K tomuto tématu máme zpracovaná vlastní výuková skripta, která obdrží všichni posluchači kurzu jako zvláštní bonus. Alternativní směry ve výživě Přehled, doporučení a suplementace pro jednotlivé cílové skupiny. Vegetariánství, veganství, suplementace, vitariánství a tzv. raw food, adt. Dietní stravovací režimy Metabolický syndrom, prevence kardiovaskulárních onemocnění, diabetes mellitus, osteoporóza, nejčastější alergie a intolerance, tvorba konkrétních racionálních jídelníčků s pomocí profesionálního nutričního software. Každý posluchač si v rámci kurzu vlastnoručně vytvoří takovýto jídelníček a naučí se ho vytvořit i pro své klienty, zákazníky nebo rodinné příslušníky. Psychika a výživa Jak bojovat s tím, co je v hlavě. Potravní chování, psychogenní poruchy příjmu potravy. Koučink jako účinný nástroj k řešení psychologických aspektů výživy.

Detoxikace organismu Odkyselení, detoxy a půsty
Práce s klientem Moderní diagnostické metody ve výživě, hodnocení stavu výživy klienta, somatotypy, nutriční software a kalorické tabulky, vstupní pohovor a náležitosti práce s klientem. Typologie klienta, různé tělesné typy, měření vybraných tělesných znaků, stanovení výživového stavu člověka – diagnostika. Pro diagnostiku je využit lékařsky certifikovaný přístroj Inbody (analogie přístroje Bodystat, který znáte z televizních obrazovek). Každý posluchač je na přístroji změřen a naučí se interpretovat výsledky měření – stanovení množství tuku v těle, stanovení množství aktivní tělesné hmoty, stanovení minimální individuální energetické potřeby. Analýza stávajícího jídelníčku a interpretace/zdů­vodnění chyb – každý posluchač se naučí vyhodnotit svůj vlastní jídelníček, vyhodnotit v něm chyby a navrhnout sám pro sebe optimální řešení stravovacího i pohybového plánu. Každý posluchač se naučí totéž vyhodnotit a navrhnout pro své klienty, zákazníky nebo rodinné příslušníky. Stravovací plány a jejich tvorba Praktický nácvik. V rámci kurzu obdrží každý účastník i vzorové jídelníčky. Specifika stravovacích plánů Sportovní výživa, energetické požadavky, potřeby základních živin při různých typech sportů, potřeby tekutin a elektrolytů při různých typech sportů, potřeby vitaminů a minerálních látek při různých typech sportů, výživové doplňky, nejčastější chyby v jídelníčku sportovců, analýza chyb, tvorba konkrétních jídelníčků. Každý posluchač se naučí tvořit sportovní jídelníčky, případně je propojit s tréninkovými cíli. Stravování v nestandardních situacích, redukční výživa a současné dietní trendy Vyhodnocení stávajícího jídelníčku, analýza chyb, nové nastavení, tvorba konkrétních redukčních jídelníčků, rýsování ve sportu, různé typy diet – keto a low carb stravování. Energetický výdej a jak ho měřit. Optimální tepová frekvence pro hubnutí. Cvičení, které funguje. Monitoring výsledků. Odkyselení. Vhodné doplňky stravy. Co jíst a co nejíst při hubnutí a rýsování. Praktická tvorba jídelníčku.
Výživa dětí, těhotných a kojících žen Specifika výživy dětí, upevňování stravovacích návyků u dětí, vhodné a nevhodné potraviny, spolupráce rodičů, dětská obezita, sportující děti. Stravování v těhotenství a při kojení – doplňky stravy, vhodné a nevhodné potraviny.
Vedení poradny a záznamů Osobnost, typologie, typové studie a příklady z praxe, provoz výživové poradny. Zkušenosti s klienty, co funguje a nefunguje. GDPR.

Cílová skupina

PRO KOHO JE KURZ URČEN

  • Pro každého, kdo chce změnit svůj obor a začít podnikat v oblasti výživového poradenství
  • Pro každého, kdo chce získat kvalitní, nezkreslené a moderní informace o výživě, výrobě potravin a zdravém životním stylu
  • Pro každého, kdo chce pomoci sobě nebo svým blízkým změnit životní styl, žit zdravě a orientovat se v množství informací o výživě, které si často vzájemně odporují
  • Pro fitness trenéry, kteří chtějí svým klientům kromě pohybových ativit doporučit i vhodný způsob stravování
  • Pro výživové poradce, kteří se chtějí dále vzdělávat a poskytovat svým klientům rady v souladu s nejnovějšími vědeckými informacemi z oboru
  • Pro zaměstnavatele, kteří chtějí svým zaměstnancům umožnit kvalitní vzdělání v oblasti životního stylu, aby zaručil jejich zdraví a vysokou výkonnost v zaměstnání
Certifikát Účastník obdrží osvědčení o kurzu s možností založení živnosti Poznámka k ceně

16.400 Kč - prostřednictvím úřadů práce

Hodnocení




Organizátor