Detail kurzu

Jak měřit výkonnost firmy – KPI – Key Performance Indicators

PROFI-MEN, s.r.o., personálně poradenská a vzdělávací společnost

Popis kurzu

Máme odpovědi na pár otázek?

Znáte své KPI?

Co pro Vás znamená výkonnost?

Víte jaké máte možnosti a jak si vhodné ukazatele vybrat?

Co pro Vás znamená slovo produktivita?

Najdete si své ukazatele už dnes?

Ukazatele výkonnosti nebo klíčové metriky (KPI) je pomůcka pro měření výkonnosti, která se běžně používá k měření úspěšnosti aktivity organizace. Klíčové ukazatele by měly přímo ovlivňovat úspěšnost vize organizace, proto se pro jejich tvorbu využívají rámce, jako například balanced scorecard, které vizi převedou na několik oblastí, ve kterých potom definují ukazatele výkonnosti. Následně probíhá proces plánování budoucích hodnot těchto metrik a měření dosažených hodnot, který vede k dosažení cílů organizace a vylepšení hospodářských výsledků.

Obsah kurzu

KPI (Key Performance Indicators), tedy klíčové ukazatele výkonnosti vám napoví, jak efektivně si při svých činnostech vedete. Pod tímto pojmem se totiž skrývají metriky, indikátory a ukazatele vyjadřující kvalitu i efektivnost jednotlivých procesů. KPI je nejdůležitějším indikátorem, který potřebujete znát a já Vám je pomohu stanovit a vyhodnotit. Správně si definovat své KPI je proces, který ze začátku zabere nějaký čas. Vyplácet se vám začne však prakticky okamžitě, kdy v měřených údajích dojde k nějaké změně. Velmi rychle získáte přehled o tom, která z metrik nesplňuje vytyčené cíle a dá vám čas přemýšlet, proč tomu tak je. Pravidelným sledováním KPI si snadno ověříte, že vše funguje tak jak má.

Prosím položte si ještě další otázky?

Máte zvolené u jednotlivých procesů „ukazatele účinnosti“?

Víte jak jsou efektivní jednotlivá střediska Vaší firmy?

Volíte správné nastavení variabilní složky mzdy zaměstnanců k jejich faktické produktivitě či k výsledkům týmu?

Používáte informační systém k zobrazení pravidelného přehledu o finančních tocích za Vámi zvolené období?

Funguje?… Získáváte z něj jednoduše informace, které potřebujete?

Znáte poměr produktivního času a neproduktivních operací ve firmě?

Jaký podíl nákladů jde na neproduktivní část?

Řada firem je ochotna investovat nemalé částky do universálních informačních systémů. Vyhodnotí tyto systémy Vaše sledované cíle? Stává se, že pokud ne, cíl přestane být sledován a vyhodnocován. Cíl pak ztrácí význam. Data lze, ale zpracovat i ve velmi efektivních tabulkových procesorech jako je Excel. Jedná se často o nesrovnatelně levnější a efektivnější variantu.

Umí Vaši zaměstnanci využít možností programů, které každý den používají?

Takže jak to celé probíhá v praxi – lektorka s Vámi projde oddělení firmy. Řekne Vám možnosti, které můžete sledovat. Rozhodnete se jaké KPI jsou pro Vás vhodné. Společně nastavíme metriky a popř. vytvoříme vhodný reporting na konkrétní KPI. V každém okamžiku budete vědět jak na tom jste.

KPI, ale musí jít napříč celou firmou.

Cílová skupina

Vzdělávací program je určen top manažerům, HR manažerům, HR specialistům. Předpokladem jsou základní znalosti a orientace v problematice hodnocení výkonnosti.

Seminární forma výuky, týmová práce.

Poznámka k ceně

Na další účastníky ze stejné firmy poskytujeme slevu 25%.

Kontaktní osoba

ing. Vladimír Pozdníček
+420 495 512 582
pozdnicek@profimen.cz

Hodnocení




Organizátor