Detail kurzu

Poradce pro výživu (rekvalifikace MŠMT ČR)

Středisko vzdělávání s.r.o.

Popis kurzu

Kurz je určen pro všechny, kdo se zajímají o zdravý životní styl, dietologii, oblast výživy včetně poradenství a chtějí v této oblasti získat nové znalosti a zkušenosti. V praxi jej využije jak široká veřejnost, tak i fitness trenéři, sportovci, maséři, fyzioterapeuté, wellness poradci a pracovníci v oblasti zdravotnictví (nutriční terapeut, farmaceutický asistent, všeobecná sestra).

Součástí kurzu je praxe ve výživové poradně, kterou Vám zajistí naše společnost, dále pak praktické procvičování v nutričních počítačových programech a tvorba projektu.

Obsah kurzu

1. Historie výživy v průběhu vývoje lidstva
2. Vliv výživy na zdraví a vývoj člověka, výživové nároky v průběhu života
3. Rozdělení živin

  • makroživiny, mikroživiny, seminutrienty, nenutriční komponenty výživy

4. Tuky

  • chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

5. Sacharidy

  • chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

6. Bílkoviny

  • chemické složení, doporučené dávky, funkce, dělení, zdroje

7. Vitamíny

  • dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky

8. Minerální látky

  • dělení, funkce, zdroje doporučené denní dávky

9. Trávící soustava

  • funkce buňky, buněčná membrána, organely, mitochondrie, amorfologie, funkce TS, poruchy

10. Hormonální signalizace

  • regulační procesy probíhající v trávící soustavě ajejich řízení hormony

11. Metabolismus

  • principy proměny živin na energii, transport živin, anabolismus, katabolismus

12. Metabolismus tuků
13. Metabolismus sacharidů
14. Metabolismus bílkovin
15. Voda a pitný režim
16. Výživové dávky a doporučení

  • DDD, RDI, potravinové pyramidy

17. Suplementy

  • dělení, funkce, interakce, opodstatnění využití

18. Somatotypy

  • charakteristika, měření, složení svalové tkáně, držení těla

19. Technologie potravin

  • výroba a složení základních potravin, nutriční hodnota, hygiena potravin, legislativa

20. Kulinářské úpravy potravin

  • vhodné, nevhodné, PAU, akrylamid

21. Etikety na potravinách
22. Aditiva v potravinách "éčka"

  • rozdělení, funkce, mýty a fakta

23. Specifika výživy některých subpopulací 
24. Dietní stravovací režimy, omezení při některých onemocněních

  • dna, hypertenze, Crohnova nemoc

25. Psychika a výživa 
26. Intoxikace a detoxikace organismu

  • příčiny, zdroje, stupně

27. Zásady racionální výživy
28. Alternativní výživové směry

  • makrobiotika, vegetariánství, veganství, RAW

29. Současné dietní trendy

  • aleo, low carb

30. Stravování v nestandardních situacích
31. Hodnocení stavu výživy klienta

  • zhodnocení tělesného složení, výpočet BMR, antropometrie

32. Diagnostické metody ve výživě

  • analýza DNA, vyšetření z kapky krve, oční duhovky, biochemie krve

33. Práce s klientem
34. Nutriční SW dostupné pro VP o klienty
35. Stravovací plán 
36. Praxe


Kvalifikační a vstupní předpoklady: min. středoškolské vzdělání (výuční list nebo maturita), plnoletost

Rozsah kurzu: celkem 150 hodin + zkouška

Výstupní doklad: celostátně platné osvědčení s názvem: "Poradce pro výživu"

Akreditace MŠMT ČR: MSMT-31905/2017-1/632

Cílová skupina

Kurz je určen pro výživové poradce, veřejnost, fitness trenéry, sportovce, maséry, fyzioterapeuty, pracovníky v oblasti zdravotnictví atd.

Certifikát Celostátně platné osvědčení s názvem: "Poradce pro výživu" Poznámka k ceně

V ceně výukové materiály. Kurz je možné získat ZDARMA přes ÚP.

Kontaktní osoba

Zuzana Kubáčová
+420 775 791 340
info@vsostrava.com

Hodnocení




Organizátor