Detail kurzu

Bezpečnost a soukromí na Internetu

Akademie CZ.NIC

Popis kurzu

Kybernetická kriminalita způsobuje firmám i jednotlivcům nemalé škody, přičemž nikdo nemůže s jistotou říci, že by byl proti tomuto druhu útoků stoprocentně imunní. Sdružení CZ.NIC proto přichází s kurzem určeným jak firmám, které by chtěly zvýšit povědomí svých zaměstnanců o rizicích v oblasti kybernetické bezpečnosti, tak i domácím uživatelům, kteří se chtějí vyhnout rizikům, spojeným s používáním Internetu a počítačů. Vzdělávání uživatelů může firmy ochránit před finančními ztrátami spojenými například s vyděračským ransomwarem, nebo s napadením bankovního účtu.

Obsah kurzu

V rámci kurzu se seznámíme s nejběžnějšími hrozbami, kterým mohou uživatelé jak v práci, tak i doma čelit a řekneme si také, jak rizikům předcházet. Kromě seznámení se s pojmy a podstatou hrozeb jako jsou sociální inženýrství, malware nebo pharming se také zaměříme na otázky anonymity a soukromí na Internetu a účastníci se tak dozvědí, co je digitální stopa, jak může být zneužita a jak si své soukromí lépe zabezpečit. Vše je vysvětlováno na podkladu reálných případů z praxe CSIRT.CZ i jiných zdrojů.

Cíl kurzu

Po absolvování kurzu bude účastník:

  • znát nejčastější hrozby v oblasti kybernetické bezpečnosti
  • získá přehled o možné ochraně proti těmto hrozbám, případně o tom, jak je včas rozpoznat
  • nejčastější aktivní a pasivní digitální stopy, které po sobě uživatelé zanechávají
  • znát nástroje, zvyšující anonymitu na Internetu

Osnova
  • Rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti V tomto bloku se seznámíme především se způsoby a dopady krádeží přihlašovacích údajů, způsoby napadení pomocí malwaru, riziky spojenými s provozováním a používáním bezdrátových sítí nebo s napadením chytrých zařízení.

  • Jak se chovat v kyberprostoru Tato část navazuje na úvodní seznámení s hrozbami a přináší uživatelům různá doporučení a informace, které jim pomohou zůstat v bezpečí při používání Internetu. Vysvětlíme si například používání dvoufaktorové autentizace, jak rozpoznat phishing a proč by měli uživatelé pravidelně záplatovat.

  • Soukromí a anonymita na Internetu V tomto bloku se uživatelé dozvědí jak funguje digitální stopa, co je IP adresa, cookies, metadata a jak jsou tyto technologie a nástroje využívány, či případně zneužívány. Zároveň si představíme nástroje, které umožňují uživatelům zvýšit jejich soukromí.

Časová náročnost

Jednodenní kurz.

Vstupní podmínky

Technická náročnost: malá.

Kurz je svým zaměřením vhodný pro začátečníky a středně pokročilé uživatele.

Certifikát Osvědčení o absolvování kurzu Poznámka k ceně

kurz, podklady ke kurzu, občerstvení

Kontaktní osoba


778471126
akademie@nic.cz

Hodnocení




Organizátor