Detail kurzu

Základy znakového jazyka (rekvalifikace MŠMT ČR)

Středisko vzdělávání s.r.o.

Popis kurzu

Kurz je akreditovaný MŠMT ČR a umožňuje absolventům získat kvalifikaci v daném oboru s celostátní platností. Naučíte se základní princip znakového jazyka (znakované češtiny) a také si osvojíte slovní zásobu potřebnou pro běžnou komunikaci. V kurzu je dáván důraz především na důkladné procvičování znakového jazyka. Dozvíte se však také základní informace o životě neslyšících v naší společnosti, o práci tlumočníka  a mnoho dalšího.

Kurz se skládá ze 3 modulů, které na sebe navazují (I. modul - začátečníci, II. modul - mírně pokročilí, III. modul - pokročilí). Abyste se mohli připravovat na jednotlivé lekce, bude kurz probíhat 1x týdně.

Obsah kurzu

I. MODUL (60 hod.) - Základy českého znakového jazyka 

anatomie sluchového ústrojí, zásady komunikace s neslyšícími, vzdělávání neslyšících, integrace klientů, sluchové vady, obouruční prstová abeceda, slovní zásoba (bydlení, rodina, časové údaje, potraviny, barvy, nákup a oblečení, roční období a počasí, škola a studium, cestování, svátky aj.)

 

II. MODUL (60 hod.) - Konsekutivní tlumočení 

tlumočník netlumočí ihned, ale s určitým zpožděním, např. po větách, spojení vět, tématických celcích nebo až poté, co mluvčí dokončí celou svoji promluvu, kompenzační pomůcky, etický kodex tlumočníka v praxi, volnočasové aktivity neslyšících, společensko-sociální vztahy, gramatika, jednoruční prstová abeceda, slovní zásoba (život na vesnici, lidské vlastnosti, technika, úřady, lékař, kultura, rozšíření prvního modulu aj.)

 

III. MODUL (60 hod.) - Simultánní tlumočení 

tlumočení sdělení se děje téměř okamžitě s malou časovou prodlevou po originální promluvě, integrace do společnosti, obměny pohybu, neverbální signály a mimika, pohyb, odezírání, slovní zásoba - sociální potřeby, míry a váhy, služby v životě, cestovní ruch, povolání a profese, ustálené obraty, tlumočení konferencí, besed a škol, rozšíření prvního a druhého modulu aj.

 

Pozn. Lze absolvovat a uhradit pouze jeden modul (5330,- Kč), poté můžete zvážit účast v dalším modulu. 


Kvalifikační a vstupní předpoklady: základní vzdělání, plnolesto

Rozsah kurzu: celkem 180 hodin + zkouška 

Výstupní doklad: celostátně platné osvědčení s názvem: "Základy znakového jazyka"

Akreditace MŠMT ČR: MSMT-10692/2018-1/174/18

Cílová skupina

Doporučujeme absolvovat kurz úředníkům, pedagogům, asistentům pedagoga, pracovníkům v sociálních službách, sociálním pracovníkům, zdravotníkům a všem, kteří se mohou s neslyšícími setkat v běžném životě. 
Certifikát Celostátně platné osvědčení s názvem: "Základy znakového jazyka" Poznámka k ceně

V ceně výukové materiály. Kurz je možné získat ZDARMA přes ÚP.

Kontaktní osoba

Zuzana Kubáčová
+420 775 791 340
info@vsostrava.com

Hodnocení




Organizátor